ניתוח בריאטרי (Bariatric surgery)

מקור השם ניתוח בריאטרי הוא במילה "בארוס" היוונית, שפירושה כובד או עומס.

הניתוח הבריאטרי הוא כלי טיפולי בסובלים מהשמנת יתר חולנית, המוגדרת כ-BMI של 35-40 (ככל שישנה תחלואה המלווה את ההשמנה, כגון לחץ דם, סןכרת וכ"ו, הקריטריונים מקלים על המטופל לעבור את הניתוח). נניתוח זה הראה את ניצניו הראשונים בשנות ה-50 ומטרתו להגביל את נפח הקיבה. מספר ניתוחים נכנסים תחת הקטגוריה של הניתוח הבריאטרי, ביניהם הצרת קיבה, ניתוח שרוול, מעקף קיבה ומעקף תריסריון.

מידע כללי

מזה עשור לפחות שנצפית עלייה חדה במספר הניתוחים הבריאטריים המבוצעים לטיפול בהשמנת יתר חולנית ברחבי העולם, ובכלל זה בישראל. נתון זה, לצד ההבנה כי דרכי הטיפול הלא ניתוחיות, ביניהן דיאטה, שינוי התנהגותי, טיפול תרופתי או השילוב ביניהם, אינם בהכרח פתרון לטווח ארוך, במיוחד לא באלה הסובלים מהשמנה חולנית ומהתחלואה המאפיינת אותה, הוליד רשימת פרמטרים למועמדים לניתוח בריאטרי.

4 סוגים לניתוח הבריאטרי:

טבעת מתכווננת (Adjustable Gastric Banding) – השתלת טבעת סיליקון היוצרת כיס קיבתי בנפח של כ-15 סמ"ק המתרוקן לאט, וכך מקטין משמעותית את הצריכה הקלורית של המנותח.

מעקף קיבה (Roux-en-Y Gastric Bypass) – כיס קיבתי המחובר למעי המשלב שינוי בצריכה הקלורית ואת ספיגת המזון ומשפיע על ההפרשה האנדוקרינית של מערכת העיכול.

ניתוח שרוול (Sleeve Gastrectomy) – יצירת שרוול קיבה שנפחו 50-100 סמ"ק. הניתוח משמר את העצבוב ושוער הקיבה ואת ההמשכיות האנטומית של מערכת העיכול, אולם יש בו גם אלמנטים אנדוקרינים.

ניתוח מעקף תריסריון (biliopancreatic diversion with duodenal switch (BPD-DS) – בניתוח זה משלבים ניתוח שרוול עם מעקף של רוב המעי הדק על מנת להשיג הקטנת קיבולת הקיבה, ויחד עם זאת הפרדה של מזון ומיצי העיכול עד שלב מאוחר יחסית במערכת העיכול ועל ידי כך לירידה משמעותית בספיגת השומנים.

מחקר שבדי שפורסם החודש בכתב העת JAMA, וביקש לבדוק אילו ניתוחים בריאטריים עדיפים, מצא כי ניתוח מעקף תריסריון אמנם מביא לירידה גדולה יותר במשקל הגוף ומציג תוצאות מטבוליות טובות יותר בהשוואה לניתוח מעקף קיבה, אך יחד עם זאת שיעור הסיבוכים גבוה יותר.

מהלך וסיבוכים

אחוז מסויים מהמטופלים שעברו ניתוח להשמנה סובלים מסיבוכים הקשורים בניתוח. הסיבוכים כוללים: דליפה כרונית מקו הסיכות הניתוחי, היצרות בגוף הקיבה המנותחת עם קשיי אכילה, צרבות, dumping לאחר ניתוח מעקף .
בחלק מהמטופלים חלה עליה במשקל לאחר פרק זמן מסויים מהניתוח ובחלק מהמנותחים ניכרים חסרים תזונתיים וויטמינים הפוגעים בבריאות ובתפקוד המטופל. לצוות שלנו יש נסיון רב מאד בטיפול בסיבוכים השונים והתזונתיים לאחר מגוון הניתוחים. ניסיוננו זה אף פורסם בעיתונות מובילה בעולם.

במהלך ימי האשפוז שלאחר הניתוח, תגיע דיאטנית בריאטרית למחלקה הכירורגית ותלווה אותך בדרך החדשה, תסביר לך באופן מפורט על אופן האכילה ושלבי ההתקדמות בתפריט מרגע ההתחלה בשתייה – אשר תתבצע בהוראת רופא כירורג בלבד. הדיאטנית תסביר לך גם על נטילת תוספים תזונתיים לפי בדיקות דם אישיות וסוג הניתוח אשר ביצעת. לאחר השחרור מבית החולים תתבקש להגיע למעקב סדיר במרפאה הכירורגית: כשבוע וחצי לאחר השחרור תתבצע ביקורת רפואית על ידי רופא כירורג במרפאה הבריאטרית, במהלכה תפגוש את הדיאטנית אשר תלווה אותך בהתקדמות הלאה למזונות מוצקים יותר, יצירת תפריט מאוזן המתאים לך אישית וסיוע בכלים שיאפשרו לך לאמץ את הרגלי התזונה המומלצים. בכל ביקורת במרפאה בה יבדוק אותך הכירורג – תפגוש גם את הדיאטנית ותוכל להתייעץ עמה לגבי התפריט, מזונות מומלצים, תוספים תזונתיים וקשיים המתעוררים במהלך הירידה במשקל. במרפאה הבריאטרית ניתן גם שירות פסיכולוגי על ידי פסיכולוגית המתמחה בתחום הבריאטריה, וכן סדנאות תמיכה לאחר הניתוח בהנחיית הפסיכולוגית והדיאטניות של המרפאה. כל זאת, על מנת להשיג את הירידה הטובה האפשרית במשקל ולעזור בהתמודדות עם הקשיים והאתגרים אשר עולים בדרך.

כיצד להתכונן?

מטופלים הסובלים מהשמנת יתר ועומדים בקריטריונים של משרד הבריאות לניתוח בריאטרי נדרשים לעבור סדרת בדיקות קודם לכן. הקריטריונים והבדיקות מפורטים בחוזר משרד הבריאות.

להערכה טרום ניתוחית זו מספר מטרות – אבחון וטיפול במצבים רפואיים כרוניים העשויים להשפיע על סוג הניתוח, הסיכון הכרוך בו או המהלך הצפוי לאחריו, והכנת המועמד לשינויים הנדרשים באורח החיים לאחר הניתוח על מנת למנוע סיבוכים ולשמר את ההישגים.

במסגרת ההערכה מומלץ יעוץ גסטרואנטרולוגי ולרוב גם בדיקת גסטרוסקופיה, זאת על מנת לזהות מצבים במערכת העיכול העשויים להשפיע על הבחירה בסוג הניתוח או להעלות את הסיכון לסיבוכים. מצבים אלו כוללים בין היתר צרבות קשות, בקע סרעפתי, מחלת מעי דלקתית, כיבים/גידולים בקיבה, מחלת כבד מתקדמת, , מחלת אבני מרה ועוד. במסגרת הניתוח מבוצעים שינויים לא הפיכים למערכת העיכול ולכן קיימת חשיבות גבוהה לבצע את הבירור קודם לניתוח. בנוסף, לחלק מהמטופלים ניתן להציע פתרון טיפול לא ניתוחי כגון בלון תוך קיבתי, אנדוברייר ו/או טיפול תרופתי.
המידע המתקבל יעזור למטופל להבין את האפשרויות המתאימות אישית עבורו במסגרת הטיפול בהשמנה- ניתוחית, אנדוסקופית, תרופתית או שילוב. יתרונות, הישגים ריאליים וסיכונים בכל אחת.

חשוב להבין כי הניתוח חייב להתלוות לשינוי מהותי בהרגלי חיים על מנת להשיג את הירידה במקסימלית במשקל ולשמרה לאורך זמן. שינוי זה דורש שיתוף פעולה, מחויבות אישית והרבה כח רצון. על מנת להפיק את המירב רצוי ששינויים אלו יתחילו עוד קודם לניתוח ועל כן מומלץ להיעזר בליווי של אנשי מקצוע כגון דיאטנית ופסיכולוג. את מסגרת הטיפול ניתן וכדאי להמשיך גם לאחר הניתוח.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​