הפטיטיס – B דלקת ויראלית (Hepatitis B)

הפטיטיס B הוא זיהום כבד חמור הנגרם מוירוס הפטיטיס B. עבור חלק מהאנשים זהו מצב כרוני העלול להוביל לכשל בכבד, לסרטן הכבד או לצירוזיס – מצב הגורם לצילוק תמידי של הכבד. מחלה זו נגרמת לרוב ממזון מזוהם, מגע עם דם נגוע או יחסי מין עם אדם הנושא את הנגיף.

מידע כללי

נגיף הפטיטיס B מהווה את הגורם העשירי בחשיבותו למחלות כבד, אשר ביניהן נמנות דלקת כבד נגיפית ושחמת הכבד שעלולה להוביל לסרטן. הנגיף נמצא בשכיחות גבוהה במרכז ודרום אפריקה, כמו גם בדרום מזרח אסיה.

מדובר בווירוס נפוץ מאוד, ומשוער שאצל כ-2 מיליארד בני אדם ברחבי העולם ניתן למצוא עדות להדבקה בשלב מסויים בחייהם, מתוכם כ-400 מיליון חולים כרוניים, מהם מתים מידי שנה 0.5-1.2 מיליון חולים. בישראל ישנם כ-90,000 נשאים של הווירוס, מתוכם כ-9,000 חולים כרוניים.

תלונות וסימנים

תקופת הדגירה של הווירוס נמשכת כ-4 חודשים, במהלכם יכולים להופיע סימנים כלליים כמו חום, פריחה, כאבי שרירים ומפרקים ועוד, ללא מקור ברור.

התסמין המזוהה מכולם עם המחלה, הצהבת, מופיע כאשר הכבד החולה מתקשה לפנות בילירובין מהגוף, וכתוצאה מכך רמת הבילירובין בדם עולה והוא מתחיל להצטבר ברקמות שונות ולצבוע אותן בצהוב. הביטוי הראשון לתהליך הוא לרוב הופעה של צבע צהוב בלחמיות העיניים. הצהבת ועליית הבילירובין לרוב אינם מסוכנים בפני עצמם לאיברים אחרים, אך ברמות גבוהות מאוד ובעיקר בתינוקות עלולה להיווצר פגיעה מוחית כתוצאה מחשיפה לרמות קיצוניות של בילירובין בדם.

כ-70% מהחולים במחלה החריפה יהיו עם תסמינים מינימליים או ללא תסמינים כלל, ורק 30% יפתחו את הצהבת הנחשבת כאופיינית למחלה. המחלה החריפה יכולה להתאפיין גם בסימנים כמו חום, בחילות, חוסר תיאבון וכאבי בטן ימנית-עליונה. בשלב החריף של המחלה ניתן לראות בבדיקת דם הפרעה בתפקודי הכבד.

סיבות

הדבקה בוירוס הפטיטיס B נעשית במרבית המקרים דרך העור – במהלך הלידה או בעת קיום יחסי מין. גם מגע עם הפרשות של חולה מביאה להידבקות בנגיף. חיסון לנגיף הביא לירידה חדה של הדבקות חדשות (מעל 90%), ויש לבצע בדיקות סקרינינג לקבוצות אוכלוסייה מסוימות הנמצאות בסיכון (מזריקי סמים, קרובי משפחה של חולה במחלה, אנשים פעילים מינית או עם תיעוד של מחלת מין, חולי דיאליזה, נשים בהריון ועוד).

מהלך וסיבוכים

הסיבוכים העיקריים הם מחלת כבד סוערת עם כשל של הכבד, שיופיע ב-0.1-0.5% מהחולים, ומעבר למחלה כרונית. שיעור המעבר למחלה כרונית תלוי בגיל החולה, כשבמקרים של הדבקה סביב הלידה המחלה הכרונית עלולה להופיע ב-90% מהמקרים, בגיל שנה עד 5 שנים 20-50% מהמקרים ועד כ-5% במבוגרים. רק מעטים מחולים אלה יחלימו בעצמם מהזיהום.

הסיבוכים העיקריים של המחלה הכרונית מופיעים לאחר שנים ארוכות, לעיתים אפילו 20-30 שנים, והם שחמת הכבד וסרטן הכבד. כרבע עד שליש מהחולים יפתחו שחמת. סרטן הכבד (HCC) יתפתח רק במיעוט המקרים, אך לחולים ב-HBV כרוני סיכון עד פי 200 יותר משאר האוכלוסיה ללקות בו. בנוסף לאלה, כ-20-30% מהחולים יכולים לחוות מחדש את המחלה החריפה ("רה-אקטיבציה").

טיפול

המחלה החריפה לרוב חולפת לאחר 1-3 חודשים, והטיפול הוא לרוב טיפול תומך.

מניעה

החיסון לצהבת B (הפטיטיס B ), ניתן למניעת מחלת כבד חמורה העלולה להתפתח בעקבות זיהום בנגיף.
החיסון ניתן בזריקה לשריר, בשלוש מנות מיד לאחר הלידה, בגיל חודש ובגיל חצי שנה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​