מנומטריה של הושט (Manometry esophageal)

מנומטריה [מדידת לחצים] בושט הנה בדיקה המיועדת לבדוק את תפקוד הושט באמצעות בדיקת הלחץ הנוצר בושט בזמן בליעה. הבדיקה נעשית באמצעות מאנומטר, היודע למדוד לחץ שריר ותנועה. מטרת הבדיקה היא למדוד את תנועת הצמצום וההרפיה (פריסטלטיקה) של הוושט ובמצבים מסוימים גם את הרפית הסוגר התחתון.

באופן מפורט ניתן למדוד ולהעריך את המשרעת (גודל הטווח), העוצמה, משך הזמן, המהירות ונוכחות או היעדר גל ההתכווצות (תנועה דמוית גל המניעה את תוכן המזון קדימה). התכווצויות פריסטלטיות מתחילות בחלק העליון של הוושט ומתקדמות בזו אחר זו כלפי מטה אל הקיבה, במהירות קבועה. אם ההתכווצויות בוושט מתרחשות בו-זמנית, זהו מצב שאינו תקין.

תלונות וסימנים

קושי בבליעת נוזלים או מוצקים, צרבת, חזרה של מזון וכאבים לא טיפוסיים או לא לבביים בחזה יכולים להיות תסמינים של הפרעה בתנועתיות הוושט. הפרעות אלה מאופיינות על ידי קריטריונים מוגדרים המבוססים על הלחצים הנוצרים בוושט בזמן הבליעה.

סיבות

הגורמים להפרעות בתנעותיות הווטש נוטבעות מתסמונת ננחזר הושיטי , דלקת ובעיקר [דלקת איאוזינופילית של הושט] אוו הפרעה ראשונית של מערכת העצבים הפנימית של הוושט

בירור רפואי

המנומטריה מתבצעת ללא הרדמה. בתחילת הבדיקה האף מורדם מקומית על ידי ג'ל מיוחד. בהמשך, מוחדרת צינורית דקה וגמישה, קוטרה 6 מ"מ, דרך האף אל הושט. תהליך החדרת הצינורית קצר מאוד (אורך כמס' שניות) ואינו מלווה בכאב, אלא באי נוחות זמנית (לעיתים). באמצעות הצינורית הממוקמת בוושט נמדדים הלחצים המופעלים על ידי שרירי הושט ותוצאות המדידה מועברות למערכת ממוחשבת.

הנבדק/ת שוכב/ת במהלך הבדיקה על הגב. פרט לרישום הלחצים בושט במנוחה נמדד גם תפקוד הושט בעת מספר בליעות של מים בכמות קטנה. הבדיקה אורכת כ – 20 דקות.

כיצד להתכונן?

לפני הבדיקה יש צורך להיות בצום של 8 שעות. יש ליטול את כל התרופות הרגילות אותן נוטל הנבדק (עם כמות קטנה של מים, לפי הצורך) אלא אם כן נאמר במפורש אחרת על ידי הרופא המפנה לבדיקה. חשוב: חולי סכרת צריכים להימנע מנטילת התרופות כנגד סכרת (בשל הצום) אלא אם כן נאמר במפורש אחרת על ידי הרופא המטפל.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​